wtorek, 31 marca 2015

Mazurek słodko - słony

Lubicie mazurki?
Ja uwielbiam, ale.. tylko jeden. Orzechowy mojej babci. Wszystkie inne są za słodkie, ale kiedy przeczytałam gdzieś o łączeniu solonych fistaszków z karmelem, zaczęłam kombinować. Tak narodził się przepis na mazurek o oryginalnym, słodko - karmelowo - słonym smaku. Robi się go momentalnie (zwłaszcza, jeżeli decydujecie się skorzystać z gotowej masy kajmakowej - ja gotowałam zagęszczone słodzone mleko).

Potrzebujemy:
250 g mąki pszennej
1 jajko
150 g schłodzonego masła
1 łyżkę zimnej wody
...czyli zagniatamy w miarę szybko najbardziej podstawowe kruche ciasto. Wykładamy nim formę (u mnie - 28x30 cm) i całość chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie pieczemy w 210 stopniach ok. 15 min, do zrumienienia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Teraz będziemy potrzebować:
1 puszkę kajmaku
2 gorzkie czekolady
łyżkę masła
puszkę solonych orzeszków
kilka słonych precelków do dekoracji
Na zimnym spodzie rozprowadzamy kajmak, posypujemy w miarę równo orzeszkami i lekko wgniatamy je w masę. Następnie na parze roztapiamy czekolady z łyżką masła i mieszamy do gładkości. Tak przygotowaną polewą pokrywamy mazurek. Wierzch dekorujemy precelkami.
Powiem szczerze - mnie to połączenie smaków szalenie odpowiadało; następnym razem - bo na pewno będzie następny raz! planuje posypać lekko warstwę orzeszków dodatkową porcją gruboziarnistej soli; mężowi też, syn był niezdecydowany, a córa usiłowała jedynie wyskubać precelki. :-) Smak jest naprawdę specyficzny, jeden z degustatorów stwierdził, że zrobiłam snickersa na ciasteczku z twixa w ubranku ze słonych paluszków. Cóż...! :-) Warto spróbować, może nadchodzące Święta są dobrą okazją? Ja na pewno powtórzę.



22 komentarze:

  1. No, no zapowiada się ciekawie :). Dla mnie zawsze mazurki, które jadłam za słodkie były, ale Twój przepis wypróbuję!
    Pozdrawiam serdecznie :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten jest bardzo specyficzny, ale za słodkim go z pewnością nazwać nie można. :-)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ale pyszności ... Przepis muszę koniecznie Ci porwać ... Pozdrawiam cieplutko :-) Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Porywaj, porywaj, nie będę go bronić :-)
      Serdeczności

      Usuń
  3. Słodko - słony? Mmm może być pyszny, nigdy nie próbowałam tego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. omomomo wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbuję w te święta:) Trzymaj za mnie kciuki, bo kucharka ze mnie marna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ bym teraz zjadła kawałek.... Mniam mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne połączenie słodkości i soli
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nieczęsto spotykane, warto spróbować :-)
      Ściskam cieplutko

      Usuń
  8. Ojej musi byc przepyszny!:) cieszymy sie, ze tu trafilysmy :) uwielbiamy takie połączenia. Na pewno wyprobujemy na te Swieta :)

    www.blizniaczki-laskowskie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie dajcie znać, jak wyszło! :-)
      Serdeczności

      Usuń
    2. Najlepsze ciasto bylo w te Swieta:D jest mega :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! :D
      miłego dnia :-)

      Usuń
  9. mniaaam :) wygląda smakowice ;-) Ps. zostaje na dłuzej <3 :-)

    OdpowiedzUsuń